Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ρόδα, τσάντα και κοπάνα : Οι ταινίες που άφησαν εποχή!

Πώς είναι σήμερα οι πρωταγωνιστές από το “Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα”;Όποιος δεν έχει δει την επική σειρά ταινιών "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα" δεν έχει δει τίποτα από σχολικές κωμωδίες!











Αν το "American pie" θεωρείται από τις κορυφαίες του είδους της σε αυτό που λέμε teenager's comedy, θεωρώ ότι το "Ρόδα, Τσάντα και κοπάνα" αν ήταν αμερικάνικης παραγωγής θα "έσπαγε" τα ταμεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για ροδα τσαντα και κοπανα 1Η μεγάλη επιτυχία που "Ρόδα , Τσάντα και κοπάνα" οφείλεται στην εξυπνάδα των συντελεστών της ταινίας αφού κατάφεραν να "παντρέψουν" κινηματογραφικά τα "ιερά ινδάλματα" της κωμωδίας του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου (Ρίζος, Φωτόπουλος, Α. Παπαδόπουλος, Γκιωνάκης, Δεμίρης κ.α) μαζί με τους τότε ανερχόμενους ηθοποιούς των 80's ( Σ. Ντούζος, Γαρδέλης, Γ. Ρήγας, Ευριπιώτης, Β. Ασίκη).



Σε σενάριο του Γιάννη Σκλάβου και σκηνοθεσία του μαέστρου Όμηρου Ευστρατιάδη, η πρώτη ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1982-83 έκοψε 201.304 εισιτήρια και ήρθε 5η ανάμεσα στις 48 ταινίες της σεζόν. Οι ατάκες και οι πλάκες που διαδέχονταν η μια την άλλη στο ιστορικό λύκειο Χαβαλέ ήταν η αιτία που η ταινία αγαπήθηκε έντονα και προβάλλεται μέχρι και σήμερα με ιδιαίτερη επιτυχία.


Αποτέλεσμα εικόνας για ροδα τσαντα και κοπανα 2Το 365days-2blog συνεχίζοντας την αναδρομή του στο 'έπος του "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα" σας μεταφέρει πίσω στο 1983, όπου οι λάτρεις του εν λόγω κινηματογραφικού φαινομένου έκαναν ουρές στα ταμεία των κινηματογράφων για να δουν το "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα 2" (119,819 εισιτήρια), όπου αυτή την φορά επιστρατεύεται ο Σωτήρης Τζεβελέκος σε ρόλο guest να ταράξει τα νερά, στα ήδη "φουρτουνιασμένα κύμματα" που επικρατούσαν στο λύκειο Χαβαλέ. 




Μετά τις επιτυχίες των προηγούμενων ταινιών, φυσικό επακόλουθο ήταν να προκύψει και "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα 3"  το 1984, όπου επιστρατεύεται αυτή την φορά ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε ρόλο καθηγητή χημείας καθώς και Κώστας Τσάκωνας. Δυστυχώς η ταινία δεν σημείωσε ανάλογη επιτυχία (48,902) όπως οι προηγούμενες, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα από τα κλασικά διαμάντια των 80s για τους λάτρεις του είδους. (Δείτε την ταινία εδώ)




Το 1987 ακολουθεί το "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα 4", όπου αυτή την φορά ο σκηνοθέτης είναι ο Βαγγέλης Φουρνιστάκης και η εταιρία παραγωγής η Ανδρομέδα φιλμ. Η εν λόγω ταινία δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες τρεις αφού αλλάζουν όλοι οι ηθοποιοί, οι ατάκες στερεύουν και οι μόνοι που προσπαθούν να ανασηκώσουν την χαμένη αίγλη της ταινίας είναι ο μέγιστος Νίκος Ρίζος με την βοήθεια του φιλότιμου Τάσου Προύσαλη, που δυστυχώς όμως δεν μπορεί να αναπληρώσει σε καμία περίπτωση το κενό του Στηβ Ντούζου ως Μπίλιας. Αν και το σενάριο ήταν του Γιάννη Σκλάβου όπως και στις προηγούμενες τρεις, η ταινία δεν κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση του κοινού και έτσι αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του εν λόγω κινηματογραφικού έπους. 



Επειδή όμως όλα τα ωραία έχουν το τέλος που τους αξίζει, το 2011 ο Γιάννης Σκλάβος μαζί με τον Όμηρο Ευστρατιάδη και την αρχική εταιρία παραγωγής (Σπέντζος φιλμ) αποφασίζουν να κάνουν το remake της "Ρόδας , τσάντας και κοπάνας"  επιστρατεύοντας τον Κώστα Βουτσά, την Νένα Χρονοπούλου, τον Στηβ Ντούζο, τον Ηλία Κωνσταντίνου και πολλούς άλλους ηθοποιούς μεταξύ των οποίων και τον Παπασούζα! (Παπαναστασίου).

Η υπόθεση έχει ως εξής Μετά από 30 χρόνια μετανάστευσης στην Αμερική, ο βαθύπλουτος, αυτοδημιούργητος μαφιόζος Pit Paras (Κώστας Βουτσάς) αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να επενδύσει σε μια "μπίζνα" διαφορετική από τις άλλες. Έτσι αγοράζει και αναλαμβάνει την διεύθυνση του εγκαταλελειμμένου "Λυκείου Χαβαλέ" σε μια φιλόδοξη προσπάθεια του να αναβιώσει το ιστορικό σχολείο. Όμως υπάρχει και ο απαράβατος όρος της διαθήκης Χαβαλέ, να προσλάβει δηλαδή όλους τους απόφοιτους του Λυκείου που έγιναν καθηγητές. Έτσι ο Μπίλιας και η παρέα του επιστρέφουν αλλά αυτή τη φορά ως καθηγητές και επειδή ...ρόδα είναι και γυρίζει... οι άλλοτε μαθητές των '80s τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας γενιάς μαθητών και ήρθε η ώρα να πληρώσουν! 


Αυτές λοιπόν ήταν οι πέντε κινηματογραφικές ταινίες "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα" όπου με ευλάβεια το "365days-2blog" σας ταξίδεψε σε αυτό το μίνι αφιέρωμα.

Η ταινία "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα" είναι must για τους λάτρεις των 80s και όσων φυσικά αγαπούν το χιούμορ. Τα μείον των εν λόγω ταινιών είναι που δεν έπαιξαν σε κάποια από αυτές ο Στάθης Ψάλτης και ο Σωτήρης Μουστάκας, όπου τότε θα συμπληρωνόταν η παρέλαση όλων των μεγάλων αστέρων της εποχής.





















Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook και απόκτησε πρόσβαση στην καλύτερη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου