Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Εγκλήματα πάθους και οικογενειακές τραγωδίες που συγκλόνισαν την Κύπρο

Στο 20% των φόνων που διαπράχθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, πρωταγωνίστησαν μέλη του ίδιου οικογενειακού περιβάλλοντος. Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο προκαλεί σοκ, αλλά ταυτόχρονα σκιαγραφεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό και το χαρακτήρα των δολοφονιών στο νησί. Τα τελευταία πέντε χρόνια κυρίως, απασχόλησαν την Αστυνομία συνεχή περιστατικά τέτοιου είδους.





Το 365days-2blog ερευνώντας διάφορες πηγές και στοιχεία σας παρουσιάζει τις πιο γνωστές οικογενειακές τραγωδίες και εγκλήματα πάθους που συγκλόνισαν την Κύπρο.  

Η περιβόητη… ιστορία της Μάγδας

Πρωτοφανής εγκληματική ενέργεια σημειώθηκε στις 18 Ιουλίου 2004 σε κεντρική περιοχή της Λευκωσίας. Σε χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου τύπου Μερσεντές βρέθηκε το απανθρακωμένο πτώμα του 37χρονου Παύλου Χριστοδούλου, από το Καϊμακλί. Μετά από σειρά εξετάσεων, αποκαλύφθηκε ότι ένας Πακιστανός και ένας Κινέζος σκότωσαν τον Χριστοδούλου και στη συνέχεια τον πυρπόλησαν με βενζίνη και τον έβαλαν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Μετά από πληροφορίες που δόθηκαν στην Αστυνομία από πολίτες, ανακαλύφθηκε η υπόθεση. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης διαφάνηκε κάτι το συγκλονιστικό. Ηθικός αυτουργός της δολοφονίας ήταν η σύζυγος του Παύλου, η Μάγδα Ελευθερίου, η οποία διατηρούσε δεσμό με τον Πακιστανό. Μετά από πολύμηνη δικαστική διαδικασία, το μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας καταδίκασε τη Μάγδα σε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και τους δυο αλλοδαπούς σε ισόβια κάθειρξη.



Ερωτικό δράμα

Στις 2 Φεβρουαρίου 2004, ο 53χρονος Σταύρος Σοφοκλέους, από το Καλό Χωριό Λεμεσού, πυροβόλησε στο κεφάλι τη 46χρονη φίλη του Αντωνίτσα Ροδοσθένους από τη Λεμεσό και ύστερα έστρεψε το κυνηγετικό όπλο στο κεφάλι του, δίνοντας τέλος στη ζωή του. Το συμβάν έγινε βόρεια του υδατοφράκτη Πολεμιδιών.
Ο Σοφοκλέους πήγε στο σπίτι της φίλης του και διατύπωσε ωμά την απειλή του: «Εάν με αφήσεις θα σε σκοτώσω και θα αυτοκτονήσω». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σοφοκλέους ήταν σε διάσταση με τη γυναίκα του και συζούσε με την Αντωνίτσα στη Λεμεσό. Η δολοφονία της 46χρονης διαπράχθηκε με δυο πυροβολισμούς.



Φονικό για τα μάτια Ρουμάνας

Φονικό για τα μάτια αλλοδαπής διαπράχθηκε στις 7 το απόγευμα της 22ας Μαΐου 2007 στο χωριό Μένοικο. Δράστης ήταν ο Ρουμάνος Σόλομον Κονσταντίν ο οποίος σκότωσε με μαχαίρι τον 53χρονο μηχανικό Γιαννάκη Διομήδους από το Μένοικο. Τα κίνητρα του φόνου ήταν οι ερωτικές αντιζηλίες, αφού ο Διομήδους συζούσε με τη Ρουμάνα Μιχαέλα Φόλτικ η οποία διατηρούσε δεσμό με τον Κονσταντίν. Ο Διομήδους, πατέρας τριών παιδιών, χώρισε από τη σύζυγό του αφού ήθελε να ζήσει με τη Ρουμάνα. Αρχικά οι σχέσεις του ζεύγους ήταν αρμονικές, με αποτέλεσμα να μείνει έγκυος. Στη συνέχεια όμως, η Ρουμάνα εγκατάλειψε τη συζυγική στέγη. Ο Ρουμάνος επισκέφθηκε την οικία του Διομήδους και τον χτύπησε με θανατηφόρες μαχαιριές. Αμέσως μετά την επίθεση, ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Ο Διομήδους βγήκε έξω από την οικία του, όπου λίγα μέτρα μακρύτερα έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος ψελλίζοντας τη φράση: «Με μαχαίρωσε ένας μαύρος». Η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, το οποίο καταδίκασε το Ρουμάνο σε ποινή φυλάκισης 17 ετών.


Πακιστανός δολοφόνησε Πακιστανό

Στις 16 Μαρτίου 2003, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, διαπράχθηκε άγριος φόνος με θύμα Πακιστανό στην οδό Τρικούπη, κοντά στον κυκλικό κόμβο του «ΟΧΙ». Με βάση τα στοιχεία της Αστυνομίας, το θύμα επλήγη κατ’ επανάληψιν με μαχαίρι και υπέκυψε στα τραύματά του στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο «Αλεξάνδρεια», όπου διέμενε. Η Αστυνομία κατά τις έρευνες έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιθανότητα ο φόνος να διαπράχθηκε είτε από ομοεθνή του θύματος είτε από αλλοδαπό που είχε σχέση μαζί του. Το θύμα είχε καταδιωχθεί από το δολοφόνο, επλήγη με μαχαίρι και κατέφυγε στο δωμάτιό του, όπου τελικά εξέπνευσε.


Πυρπόλησε τη σύζυγό του

Στις 12 Νοεμβρίου 2003, στα αστυνομικά δελτία καταγράφηκε μια απίστευτη τραγωδία με δυο νεκρούς στην οδό Καντάρας, σε προσφυγικό διαμέρισμα του συνοικισμού Κόκκινες στο Στρόβολο. Αιγύπτιος πυρπόλησε την εν διαστάσει σύζυγό του και στη συνέχεια κάηκε και ο ίδιος. Με βάση τα γεγονότα, στις 5.40 το απόγευμα, ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Μοσάτ, 31 χρονών, επισκέφθηκε το διαμέρισμα της εν διαστάσει συζύγου του Στέλλας Πιερή, 26 χρονών, και την ανάγκασε να καθίσει στον καναπέ που βρισκόταν στο σπίτι. Αφού την περιέλουσε με βενζίνη και την πυρπόλησε, στη συνέχεια κάηκε και ο ίδιος. Τραγικές φιγούρες στην υπόθεση αποτέλεσαν οι δυο κόρες της άτυχης γυναίκας από προηγούμενό της γάμο, οι οποίες καλούσαν από το μπαλκόνι του σπιτιού πανικόβλητες βοήθεια, φωνάζοντας ότι ο αλλοδαπός έβαλε φωτιά στο διαμέρισμα. Τα δυο πτώματα βρέθηκαν από την Αστυνομία απανθρακωμένα το ένα πάνω στο άλλο πιθανότατα σε φυσική κίνηση προς την έξοδο του διαμερίσματος. Όπως έγινε γνωστό, ο Αιγύπτιος δεν ήθελε το χωρισμό και απειλούσε τη σύζυγό του ότι θα τη σκότωνε εάν επέμενε στο διαζύγιο.



Tον σκότωσε με τσάπα

Τα ξημερώματα της 22ης Ιουλίου 2006, διαπράχθηκε άλλη μια οικογενειακή τραγωδία. Μετά από καβγά, ο Χριστόδουλος Χαραλάμπους χτύπησε στο κεφάλι με τσάπα και σκότωσε το γιο του Γιάννο. Η έντονη λογομαχία προκλήθηκε με αφορμή το γεγονός ότι ο Γιάννος, κατά την επιστροφή του στο σπίτι από έξοδο, δεν έβρισκε τα κλειδιά και τις πιστωτικές κάρτες, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο φονικό. Πριν από το τραγικό γεγονός ο 21χρονος, ο οποίος εκ φύσεως ήταν ατίθασος, βρέθηκε εκτός εαυτού, ενώ τα είχε με τους πάντες και τα πάντα, σπάζοντας ό,τι έβρισκε μπροστά του. Η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, αλλά το Δικαστήριο, μελετώντας την ενώπιόν του μαρτυρία, αθώωσε τελικά τον Χαραλάμπους.



Αποτρόπαιο έγκλημα στα Λατσιά

Αποτρόπαιο έγκλημα διαπράχθηκε στην περιοχή Νέα Λήδρα, με θύμα 37χρονη μητέρα τριών παιδιών. Εξιχνιάστηκε σε χρόνο ρεκόρ από την Αστυνομία. Δράστης του άγριου φονικού, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, ήταν 37χρονος οικοδόμος από τη Νήσου, ο οποίος συνελήφθη την ώρα που έπλενε το διπλοκάμπινο αυτοκίνητό του. Στόχος του ήταν να εξαφανίσει τις κηλίδες αίματος, που είχε αφήσει η άτυχη γυναίκα κατά τη μεταφορά της σε απόμερη περιοχή του χωριού Μοσφιλωτή, όπου βρέθηκε απανθρακωμένη.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή της Ανδρούλας Γούμενου, από την Ποταμιά, άρχισε γύρω στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου 2006. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, συνάντησε τον 37χρονο οικοδόμο Κυριάκο Κακουλλή από τη Νήσου στην περιοχή Νέα Λήδρα, παρά το εργοστάσιο της «Κάρλσμπεργκ». Η Γούμενου ήταν σε διάσταση με το σύζυγό της, ενώ ο Κακουλλής είναι νυμφευμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Οι δύο φέρονται να είχαν στενές σχέσεις και όπως έχει προκύψει από τις προκαταρκτικές έρευνες της Αστυνομίας, σε κάποια στιγμή της συνομιλίας τους άρχισαν να λογομαχούν έντονα, για άγνωστους λόγους. Πιστεύεται ότι η άτυχη γυναίκα ζήτησε από τον 37χρονο να διακόψουν κάθε επαφή, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το μένος και τη βίαιη αντίδρασή του. Αφού ανέσυρε από την τσέπη μαχαίρι, τη χαράκωσε σε διάφορα μέρη του σώματός της, ενώ στη συνέχεια άρχισε να τη γρονθοκοπεί και να την κλοτσάει. Μάταια η άτυχη Γούμενου προσπάθησε να προστατευθεί. Τα χτυπήματα ήταν ανελέητα, ενώ σε κάποια στιγμή της πάλης ο μαινόμενος οικοδόμος άρπαξε μια πέτρα και έδωσε τη χαριστική βολή. Χτύπησε με πρωτοφανή μανία την 37χρονη ιδιωτική υπάλληλο στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να σωριαστεί νεκρή στο έδαφος. Στη συνέχεια, και χωρίς να έχει αναστολές και ενδοιασμούς, την άρπαξε από τα χέρια και την έσυρε προς το διπλοκάμπινο αυτοκίνητό του, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε απόσταση περίπου 80 μέτρων.

Τη φόρτωσε στην κάσα και κατευθύνθηκε προς το χωριό Μοσφιλωτή, όπου περιέλουσε το πτώμα με πετρέλαιο και το πυρπόλησε σε απόμερη δασώδη περιοχή, στην οποία υπάρχει μια εξοχική κατοικία. Ακολούθως επέστρεψε στη σκηνή του εγκλήματος, όπου έκαψε το αυτοκίνητο της Γούμενου, το οποίο ήταν ιδιοκτησία ιδιωτικής εταιρείας, και εξαφανίστηκε. Τελικά, στις 23 Δεκεμβρίου του 2006, ο Κακουλλής παραπέμφθηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λευκωσία και μετά από δίκη καταδικάστηκε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.



Συγκλονισμός για το φόνο στην Ποταμιά

Σοκ και συγκλονισμό προκάλεσε η υπόθεση φόνου της 43χρονης Δέσπως Παναγιώτου Νικολάου από την Ποταμιά, το πτώμα της οποίας βρέθηκε απανθρακωμένο σε χωράφι το Φεβρουάριο του 2004. Αυτουργός του εγκλήματος ήταν η ανιψιά της Έλενα Νικολάου, άνεργη από την Ποταμιά. Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, ο καβγάς μεταξύ θείας και ανιψιάς οδήγησε στον τραυματισμό της Νικολάου, η οποία έπεσε αναίσθητη στο πάτωμα του σπιτιού της.
Η νεαρή, η οποία παρεκολουθείτο από το Ίδρυμα Χρίστου – Στέλιου Ιωάννου και πριν από την προσαγωγή της στο Δικαστήριο εξετάστηκε από κυβερνητικό ψυχίατρο, μετέφερε το θύμα σε χωράφι 200 μέτρα από το σπίτι της όπου την περιέλουσε με βενζινη. Η Έλενα Νικολάου ομολόγησε στην Αστυνομία ότι προτού κάψει την άτυχη γυναίκα της αφαίρεσε το εσώρουχο, το παντελόνι και τις παντόφλες, για να τις κρατήσει ως ενθύμιο. Μετά την αποτρόπαια πράξη της η Νικολάου πήγε σπίτι και εξομολογήθηκε το έγκλημα στην αδελφή της.



Αδελφοκτονία στον Άγ. Δομέτιο

Ανήμερα της 15ης Αυγούστου, στις 10:30 το πρωί, η Αστυνομία κινητοποιήθηκε μετά από πληροφορία ότι σε οικία στον Άγιο Δομέτιο υπήρχε τραυματισμένο πρόσωπο. Στη σκηνή εντοπίσθηκε πάνω από το πτώμα η 29χρονη δασκάλα Ευτυχία Ζαρρή και η μεγαλύτερη αδερφή της, η οποία υπέδειξε στους αστυνομικούς ότι λίγα λεπτά πριν η 29χρονη είχε πυροβολήσει την 25χρονη αδελφή τους, η οποία κειτόταν στο πάτωμα. Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος της Έλλης Ζαρρή προήλθε από δύο πυροβολισμούς στο κεφάλι. Στο δωμάτιο της 29χρονης βρέθηκε κυνηγετικό όπλο ΔΟΚΟ, με το οποίο έγινε το φονικό. Το περασμένο Σάββατο η Ευτυχία Ζαρρή τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση για το υπό διερεύνηση αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης. Την Τρίτη η 29χρονη ομολόγησε ότι η ίδια τράβηξε την φονική σκανδάλη που έστειλε στον τάφο την αδελφή της.

Ο Υπεύθυνος του Γραφείου για τη Βία στην Οικογένεια στο Αρχηγείο Αστυνομίας Κώστας Βέης ανέφερε ότι το 20% των φόνων που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο έχουν σχέση με το οικογενειακό περιβάλλον. Ο κ. Βέης παρατήρησε ότι η δολοφονία της 25χρονης Ελένης Ζαρρή, με φερόμενο θύτη την 29χρονη αδερφή της, ήταν η πρώτη περίπτωση αδελφοκτονίας που απασχόλησε την Κυπριακή Αστυνομία τα τελευταία χρόνια.


20χρονη βρεφοκτόνος

Συγκλονισμό προκάλεσε στην κοινή γνώμη η ενέργεια 20χρονης Ρουμάνας, η οποία έπνιξε το νεογέννητο βρέφος της αμέσως μετά τη γέννησή του. Σύμφωνα με τα αστυνομικά ευρήματα, η αλλοδαπή γέννησε στο αποχωρητήριο του σπιτιού της μεταξύ 6.30 και 7 το πρωί της 3ης Ιουνίου 2008. Στη συνέχεια και κάτω από άγνωστες συνθήκες, η μάνα φέρεται να στραγγάλισε το βρέφος της. Όλα δείχνουν ότι ο στραγγαλισμός έγινε με τα χέρια της Ρουμάνας, ενώ στη σκηνή βρέθηκε το μαχαίρι με το οποίο η 20χρονη απέκοψε τον ομφάλιο λώρο. Την ώρα της γέννας, αλλά και κατά τη διάπραξη της υπό διερεύνηση παιδοκτονίας, στη σκηνή βρέθηκε και δεύτερη Ρουμάνα η οποία, όπως έγινε γνωστό, είναι η γυναίκα που καθάρισε το σπίτι από τα αίματα και τοποθέτησε το βρέφος στον κάλαθο.

Εγκλήματα του παρελθόντος

Φρικτά εγκλήματα τέτοιας μορφής διαπράχθηκαν τόσο κατά τη δεκαετία του ‘80 όσο και τη δεκαετία του ‘90, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρχειοθετημένα στοιχεία για τον τρόπο διάπραξής τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα εξής:
-Το 1980 διαπράχθηκε παιδοκτονία μετά από γέννα στη Λάρνακα.
-Το φθινόπωρο του 1985 πατέρας σκότωσε την κόρη του στη Λευκωσία.
-Τον Δεκέμβρη του 1986 σύζυγος σκότωσε το έτερον ήμισυ.
-Τέλος του 1990 στη Λεμεσό σημειώθηκε πραγματική οικογενειακή αιματοχυσία, αφού η Αστυνομία της πόλης διερεύνησε υπόθεση κατά την οποία γυναίκα σκότωσε την κόρη, την αδερφή και τον ανιψιό της με κυνηγετικό όπλο, ενώ στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου